PET

Pozitron Emissziós Tomográfia (PET) a modern rákkutatás egyik leghatékonyabb eszköze a tumoros sejtek lokalizálására. A páciensnek beadott kontrasztanyag egy pozitívan bétabomló vegyület, mely bomláskor nem hagy hátra káros anyagokat. A keletkezett pozitron annihilálódik egy elektronnal, ami két egymáshoz képest ellentétes irányba kirepülő nagyenergiás fotont eredményez.

A PET detektor feladata ezen kirepülő fotonokat detektálása, ennek segítségével lokalizálja a forrást és így a tumor helyét. A REGARD csoport dolgozik egy új tipusú PET detektort kifejlesztésén, amely gáztöltésű technológiája révén költséghatékonyabb mint a jelenlegi kommerciális detektorok. Bár fotonenergiát nem tud mérni, főbb előnyei a milliméternél ponotsabb helyfelbontás és a mágneses térben való használhatóság.

Az első kis prototípus detektor egy hat MWPC-ből álló egység volt, így három dimenzióban detektálhattuk a nagyenergiás foton keltette elektronokat. A kiolvasáshoz saját fejlesztésű erősítőt, FPGA-t és egy RaspberryPi-t használtunk. Bizonyítottuk, hogy a detektor képes kimutatni a Na-22 forrásból érkező annihilációs gamma részecskéket is. Következő lépés két optimalizált konverter réteggel ellátott nagyobb méretű detektor építése és tesztje.

Szerző: Németh Dániel