VHMPID

Az ALICE kísérlet a CERN LHC gyorsítójának a nehézion-ütközésekre specializálódott berendezése. Az ütkozéskor keletkező kvark-gluon-plazma vizsgálatával a kvantumszíndinamika és az univerzum ősanyagának megismerésére van lehetőségünk.

Az ütközéskor keletkező részecskék mérését összetett detektorrendszer végzi, amellyel egyedi részecskéket 5 GeV/c impulzusig lehet azonosítani. A tervezett Nagyon Nagy Impulzusú Részecskéket Azonosító Detektor (VHMPID) segítségével az fenti tartományt 25 GeV/c-ig lehet kiterjeszteni.

Ha egy töltött részecske a közegbeli fénysebességnél gyorsabban halad, a hangrobbansához hasonlóan, fényrobbanást kelt. A keletkező Cserenkov fotonok irányából számítható az áthaladó ultragyors részecske sebessége. A VHMPID egy gyűrű formáló Cserenkov detektor, ahol a gázközegben keltett fotonokat speciális tükörrel körszerű alakzatra fókuszáljuk.

Az egyedi fotonok pozíciófüggő észlelésére egy speciális gáztöltésű detektorokat használunk. Módosított Sokszálas Proporcionális Kamra (MWPC), valamint TGEM alapú mikrostruktúrás megoldásokat (TCPD) is vizsgáltunk.

Szerző: Hamar Gergő