Vastag-GEM-ek (THick-GEMs)

A Vastag-GEM-ek (TGEM vagy THGEM) a nevükből is sejthetően a GEM-ek nagy testvérei, méretükben 5-20-szor nagyobbak. Felépítésük relatíve egyszerű, két elektróda, közöttük egy szigetelő anyaggal, melybe azonos távolságra lyukak találhatóak. A gyakorlatban általában nyomtatott áramköri lapot (NYÁK) fúrnak át négyzetmilliméterenként kb. egyszer.

Az így kapott “szendvics” két elektródája közé kb. 1500 V-os potenciálkülönbséget kapcsolnak. Az így kialakult rendkívül erős elektromos tér a lyukba bejutó töltést akár tízmilliószorosára erősítheti. Nagy erősségük, hogy a bejutó jel erősítése rendkívül gyors, nanoszekumdumos időskálán történik. Továbbá tízezres jelerősítés mellett négyzetmilliméterenként és másodpercenként tízmillió részecske megkülönböztetésére is képesek. Térbeli felbontóképességük pedig milliméter alatti.

Sokoldalúságukat bizonyítja, hogy rendkívül sok fajta gázban használhatóak. Néhány példa a részecskefizikai felhasználásukra: részecske-nyomkövetésre milliméternél pontosabb felbontással, időprojekciós kamrák kiolvasása, kalorimetriai detektorok kiolvasása, közepes térbeli felbontása, de rendkívül gyors jelek erősítése és egyedi fotonok detektálása.

Csoportunk alapkutatás keretein belül dolgozik azon, hogy még jobban megismerjük a GEM-ek és Vastag-GEM-ek működését, egyedi elektronok szintjén. Kutatómunkánkat jeleneg az AIDA-2020 projekt keretein belül végezzük.

THGEM

Szerző: Galgóczi Gábor