TCPD

A modern részecskefizikában érdekes, nagy impulzusú részecskék azonosításához kiválóak a Gyűrű Formáló Cserenkov Detektorok (RICH). Technikai kihívás, hogy a gyors töltött részecske keltette egyedi fotonokat nagy hatásfokkal és pozíció érzékenyen kell észlelni. Ezt klasszikusan gáztöltésű detektorokkal szokták megoldani. A TCPD (ThickGEM+CCC Photon Detector) ilyen detektor, ami egyesíti a mikrostruktúrás vastag GEM adta előnyöket a Közeli Katódos Kamra stabilitásával.

A beérkező UV Cserenkov foton a kvarcüvegen át a szálakból álló katódrétegen áthaladva jut a TGEM felszínére felvitt fotoérzékeny CsI réteghez. Ott elektronné konvertálódik, amit a legközelebbi luk felé tart, és ott sokszorozódik. A keletkezett kis elektronfelső a CCC rétegen nagy erősítéssel detektálható.

A CERN PS gyorsítójánán végzett méréseink alapján a TCPD még 105-es erősítés esetén is stabilan működik. Vizsgáltuk kölünböző töltőgázok használhatóságát, a Cserenkov fotonok detektálhatóságát, a MIP elnyomást, és a gyűrű-formáló összeállításban az részecskeazonosítást.

kép a projektről..

Szerző: Hamar Gergő