HPTD

Az ALICE kísérlet VHMPID detektorából származó értékes adatokat egy megfelelő speciális trigger rendszerrel akár negyvenszeresére lehet növelni. A tervezett Nagy Impulzusú Trigger Detektor (HPTD) a VHMPID tartományába eső egyedi részecskék impulzusát vizsgálja, és szolgáltat L0 és L1 szinű triggel jelet a kísérletnek.

A HPTD a VHMPID előtt és mögött elhelyezett többrétegű nyomkövető rendszer. Mivel a HPTD viszonylag messze, több méterre helyezkedik el az ütközési ponttól, így a mágneses tér okozta eltérülés következtében a részecskék véges szögben metszik. Az impulzus válogatás tehát akár egyszerű helyi szögméréssel megoldható.

Trigger szolgáltatáshoz igen gyorsan kiolvasható és egyszerű rendszert érdemes használni, így a HPTD egyedi csatornáiból csak bináris információt várunk (volt vagy nem volt részecske az adott helyen). A nyomok szétválasztásához illetve a kis betöltöttséghez praktikusan kicsi klaszterméretre van szükség, ezért fejlesztettük ki a Közeli Katódos Kamrákat (CCC) ami a klasszikus MWPC egy új változata. A kis klaszterméret, kis anyagmennyiség, nagy mechanikai tolerancia, valamint az egyszerű gyárthatóság ideálissá teszti a CCC-t a HPTD rétegek felépítésére.

A detektált nyomok kirajzolta beütésmintázatokat egy FPGA veti össze a szimulált nagy impulzusú mintákkal, és küldi a megfelelő trigger jelet. A HPTD a triggerelésen túl, mint nyomkövető detektor, pontosítja a részecskemeghatározást, és megerősítő jelet ad a közepes impulusú protonok azonosításához.

Szerző: Hamar Gergő